Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2011 14:18 - В АТИНА СЕ ПРОВЕДЕ МИТИНГ СРЕЩУ НОВИЯ ДОКУМЕНТ ЗА САМОЛИЧНОСТ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 681 Коментари: 0 Гласове:
2



В Атина се проведе митинг срещу новия документ за самоличност, т.нар. "Гражданска карта" 
    

 Автор Амен   
неделя, 06 февруари 2011

В неделя в Атина се проведе митинг срещу задължителното въвеждане на новия документ за самоличност в Гърция, т.нар. "Гражданска карта". В протеста пред народното събрание в гръцката столица участие взеха повече от 2500 клирици, монаси и обикновени граждани от Атина и областта, но също и от провинцията. Стотици вярващи откликнаха на призива на църковни организации от каноничната Църква, но и организации на схизматичните старокалендарни общности в страната, и се събраха пред сградата на Народното събрание. Участниците държаха гръцки знамена, знамена с византийския символ на двуглавия орел, със звездата на Вергина, с кръстове и надпис "Православие или смърт" и призоваха правителството да отмени въвеждането на новия електронен документ за самоличност. Водещи фигури сред демонстрантите бяха игуменът на лаврата на Метеора, атинският свещеник отец Саранди Сарандос и игуменът на схизматичното братство на атонския манастир Есфигмен. Участниците твърдят, че "никога досега гръцко правителство не е искало съгласието ни за включването ни в такова гигантско електронно досие". "Т.нар. Гражданска карта, тоест електронният документ за идентичност, е полезен и изключително необходим инструмент, без който не може да се осъществи електронното управление, чието световно приложение нашият министър-председател заяви, че желае да види fast and now".

Сред другите обсъждани на митинга теми бяха икономическата криза, т.нар. данъчен документ за самоличност и картата за недвижимостите. Не липсваха и по-радикални гласове като призив Гърция да се оттегли от договорите Маастрихт, Лисабон и Шенген. "Искаме да кажем едно гръмко "Не" на тези, които искат да ни превърнат в прости номера", заявява една от участничките, дошла със семейството си.

Следващото протестно събиране е насрочено за 27 март, Кръстопоклонна неделя.

Св. Синод на Гръцката църква реагира сдържано на инициативата, но настоя пред правителството да зачита религиозната съвест на гражданите. Официално мнение за новия документ Църквата ще оповести, след като се запознае с точните технически параметри на документа. За целта бе съставена специална комисия с участието на преподаватели по информатика и др. специалисти, но досега тази комисия не е получила исканата от правителството информация.


                                 ИЗТОЧНИК: ДвериБГ




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13780836
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930