Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2011 19:37 - КРЪСТЪТ И ПОЛУМЕСЕЦЪТ В АЛБАНСКИТЕ УЧИЛИЩА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1659 Коментари: 0 Гласове:
3



Кръстът и полумесецът в албанските училища
26.01.2011 17:35
 
В Тирана умуват за забрана на религиозните символи в средното школо


Ана Пекмези, студентка по архитектура в Тиранския университет, казва, че си носи православния кръст още от средното училище.

"Винаги съм го смятала за част от тоалета си, а не за символ на набожност или важен елемент на самоличността ми," казва тя.

Нов законопроект, предложен от министерството на образованието, обаче може да принуди по-младите от нея да оставят подобни аксесоари у дома, съобщава Southeast European Times в репортаж от Тирана.

Мярката, целяща подчертаването на светския характер на образователната система, предвижда забрана за носенето на религиозни символи, включително на забрадки, в средните училища.

В по-общ план тя цели да ограничи каквото и да било идеологическо или религиозно проникване в училищата, включително организирането на политически партии или религиозни дейности сред училищния персонал.

Излагането на показ на религиозни символи ще бъде забранено, освен в училищата, където се изучават религиозни предмети.

Срещу законопроекта се противопоставя както мюсюлманската общност в Албания, така и православната църква.

Политическият анализатор Ментор Кикиа казва, че законопроектът е своевременен. "Не става дума само за защитата на светския характер, а мисля, че училището е свято място за знанието, а не за религията," казва той пред SETimes.

"Аз съм мюсюлманин, а съпругата ми е православна християнка. Изповядваме религиите си в семейството нормално, но никога не бих приел някоя забрадена учителка да учи децата ми," каза Кикиа.

Това, добави той, би се равнявало на натрапване на вярата й върху учениците.

Носенето на забрадки в училище е обект на спорове и в съседно Косово.

През юни хиляди хора протестираха в Прищина срещу решението на министерството на образованието, забраняващо на ученичките да носят фередже в училище.

Те призоваха правителството да размисли, заявявайки, че това не е религиозна униформа, а религиозно задължение, което не нарушава конституцията. Досега усилията им не са се увенчали с успех.

Отвъд границата, в Македония, жените имат право да се снимат за лични документи, като свидетелства за управление на МПС, облечени в мюсюлманско облекло. Вътрешното министерство го разрешава по религиозни, медицински или културни причини.




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13766115
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930