Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2010 20:41 - ОЩЕ ЕДНО ВАЖНО МНЕНИЕ ЗА СИРОПИТАЛИЩЕТО В НОВИ ХАН
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 2266 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 27.09.2010 20:49


Събарят сиропиталището в Нови хан?
23.09.10 | Православие.БГ

 


По време на бума на благотворителни шоута и спасителни акции за сираци и тъкмо когато стана ясно, че в домовете всеки месец през последните 10 години са умирали по 3 деца, чиновническата безмозъчност на общинарите в Елин Пелин реши да затвори и събори Дома на отец Иван от Нови хан.

С решение на ДНСК, след подаден сигнал от Районната служба за строителен контрол в Елин Пелин на 24 септември изтича срокът за събаряне и разчистване на най-новата сграда на Дома. Мотивите са – тя е незаконна и не отговаря на строителните изисквания. Акцията срещу сиропиталището за майки с деца тече от пролетта с различна сила. Основното е, че срещу милосърдието на възрастния вече благотворител се воюва подмолно с доноси и клевети. В с. Нови хан има поне две анонимни подписки за затваряне на Дома, инициирани от самия кмет на селото и разписани от общинския кмет и двамата негови заместници. Това са комай единствените хора, които застават с имената си под пасквилите; другите са анонимни „благочестиви християни” от селото... Любопитно в случая е, че доноси и странни подписки се трупат поне от половин година и на бюрото на епископ Йоан в Софийска митрополия. Владиката в началото се озадачил, но след като насъбрал въздебела папка решил да потърси общинарите в Елин Пелин, за да си изясни ситуацията.

Освен строителните изисквания в единия от псевдодокументите се акцентира върху идеята, че заради сиропиталището до храма на селото (които са в общ двор) нямало достъп за християните.

Постройката е в процес на узаконяване. Въпрос на близко време е това да стане възможно, ако разбира се управляващите от общинския център проявят разбиране и изчакат довършването на процеса. Те обаче не само, че нямат никакво желание за това, а изглеждат много доволни от решението си.

В сиропиталището на отец Иван в момента живеят 113 души, от тях 70 деца. Много от тях са тук заедно със социално слабите си майки. Напомняме, че това е единствения по рода си дом не само в района, а и в рамките на Българската православната църква, която не може да покаже много примери на социална ангажираност и активност. През двайсетгодишното си съществуване сиропиталището е дало храна и подслон и на много болни хора, помогнало е на наркомани, които благодарение на отец Иван са се отървали от зависимостта си.

Потърсихме за коментар по във връзка със скандалните общински решения кмета на община Елин Пелин Галя Георгиева, която се оказа в Германия по много важни дела. Разбира се, и всички отговорни фактори в града са положили подписите си под всички решения за разрушаването на сградите на Дома, без да го посетят нито веднъж, разказа общинският съветник Любомир Ников пред нашия екип.

                         ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ

          ВЕЧЕ ИМА ПЕТИЦИЯ В ИНТЕРНЕТ В ЗАЩИТА  НА СЪТВОРЕНОТО ОТ ОТЕЦ ИВАН - ЕДИН ИСТИНСКИ ХРИСТИЯНИН ЗА ПРОСЛАВА НА МИЛОСТИВИЯ БОГ .

    http://bgpetition.com/dom-otec-ivan/index.html



Тагове:   нови,   още,   Хан,   мнение,


Гласувай:
1



1. tili - Днес получих мейл от
27.09.2010 21:33
омбудсмана (в отговор на моя), че е насрочил проверка и вероятно няма да се събаря нищо! Имало многобройни сигнали! Единни - можем!
цитирай
2. bogolubie - Благодаря ти за съобщението, миличка!
28.09.2010 06:42
Бог да те пази и да ти помага!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13705632
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031