Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2010 13:38 - "ЗА" И "ПРОТИВ" ИЗУЧАВАНЕТО НА РЕЛИГИЯ В УЧИЛИЩЕ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 3054 Коментари: 3 Гласове:
0



„За" и „против" религията в училище
24.09.10 | Агенция КРОСС

 


Държим болшинството български ученици да учат „Религия - Православие", а тези, които имат друга религия, например ислям, ще изучават нея. Това заяви д-р Десислава Панайотова - един от авторите на проекта на БПЦ за изучаване на религия, в предаването „Денят започва" на БНТ1. Тя допълни, че в европейските училища се изучава религия. По думите й, ако се въведе задължително обучение, децата ще могат да се запознаят в дълбочина с нашата религия.

Панайотова посочи също, че Църквата има идея от първи клас изучаване на източноправославната религия, а от 9-ти до 12-ти клас да се изучават останалите световни религии. Панайотова каза още, че днешното литийно шествие ще покаже желанието на родителите техните деца да учат задължително вероучение.

БПЦ няма право да говори от името на всички родители. Изпитвам уважение към хората, които отиват на литийното шествие. Но не смятам, че религията е единственият духовен път. В Европа се учи религия, но не по този начин, който се предлага тук. Хората, които не са вярващи имат право на избор. Това заяви доц. Александър Кьосев - преподавател в СУ „Св. Климент Охридски". Изследвания на мнението на родителите, дали искат децата им задължително да изучават религия, не са правени, посочи професорът. Той заяви, че няма нищо против изучаването на религия, но то трябва да се преподава не задължително, а например в неделно училище. По думите му, религията ще влезе в противоречие с други изучавани предмети и посочи за пример начина на създаване на света. Доц. Кьосев попита, дали в тези часове ще се учи религиозна толерантност. Според него, училището трябва да създава условия за гражданска солидарност, което няма да стане с преподаване само на една религия.

„Оставете децата да дойдат при мене. БПЦ винаги е била с българите. Нашите баби и дядовци изучаваха вероучение и знаеха какво е добро и зло и ни възпитаваха по този начин. Трябва предметът вероучение да бъде задължителен". Това заяви Знеполският епископ Йоан. По този начин ще се изрази и волята на православния народ, допълни той. По думите му, само по този начин ще можем да бъдем по-добри. „Трябва да им дадем възможност на тези деца да дойдат", категорично заяви епископът. По думите му, християнските деца ще изучават православие, а мюсюлманските ще изучават исляма. „Това трябва да бъде личния избор на всеки човек. Повече от 6 млн. българи искат това. БПЦ предлага нещо, което води към усъвършенстване на човека", коментира Знеполският епископ Йоан. | www.cross-bg.net



Тагове:   училище,   религия,


Гласувай:
0



1. maranatha - Насила хубост не става
25.09.2010 19:19
Православната църква показва, че доста е закъсала, след като реши да помоли държавата да й свърши работата. Че кой пречи на децата да се събират по храмовете и да учат вероучение? Какво да правим с общините, където мюсюлманите са мнозинство? Там ще се учи задължително ислям ли?
цитирай
2. bogolubie - Забраната на вяра в Бога при социализма
25.09.2010 20:41
съсипа предишните поколения. Много са невярващи, а тези, които все пак вярват, нямат знания. Изключвам протестантските църкви, но и там има много за доизясняване. Как невярващите или незнаещи родители ще заведат децата в храма? Според мен трябва медийно разкриване лицето на Спасителя - Господ Иисус Христос. Врачки, гледачки, астролози убиват вярата на хората в чистата и свята Сила и в собствените им сили. Какво, ако вали дъжд, а ние си имаме чадър или дъждобран? Лично аз чак на 40-годишна възраст видях библията и прозрях колко много са ограбили душите ни. Затова този народ е с комплекс за малоценност и за да си даде кураж се хвали с едно или друго, но в крайна сметка е много зле.
Що се отнася за мюсюлманските райони, проблемът наистина е страшен, защото ислямът отрича изцяло нашата вяра и ни окачествява като неверници - гяури. Не го афишират тук, за да заемат позиции и да придобият последователи, защото нашите управници още не разбират, че започна век на духовността и трябва да са наясно с главните изисквания на различните вяри. Това е заложено в корана и колкото и да се правят на радикален ислям, друг ислям, в края на краищата ще застанат под един знаменател в даденото за това време. Аз имам един постинг, където пуснах клип, в който арабин - духовник обяснява, че техния пророк се сгодил за 6-годишно момиченце, а започнал секс с него, когато то станало на девет годинки. И още много други аномалии. Но тези, които имат родители и прадеди, приели исляма от страх ли, от гордост ли, от незнание ли, не предприемат изучаване на двете книги, за да си изяснят положението. Дори на тях не им се дава да четат нашата Библия. Те само повтарят назубреното и се клатушкат в това време. Но няма къде да избягаме от века на духовността, по простата причина, че в исляма е смесица от духовност и държавност, и незнам още какво...При тях те са преплетени и така напират към християнските и други общества, за да завладеят и да се наложат. Като Хитлер и Наполеон ще побеждават до време.
цитирай
3. bogolubie - Може да видиш този клип в моя блог, ако желаеш, разбира се:
25.09.2010 21:07
http://bogolubie.blog.bg/drugi/2010/07/18/edna-chast-ot-liceto-na-isliama.578600
Страшно е, когато се учи корана, преди да се изучи библията.
А пък при нас православните четат всякакви книжки, но не и библията - чистия извор на пълноводната християнска река. Ако не се сверяват знанията, се приемат за меродавни много мътни поточета, вливащи се в голямата река.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13745468
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930