Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2010 17:08 - ТОЗИ СПОР МИ ХАРЕСА И ГО КОПИРАХ ЗА ИНТЕРЕСУВАЩИТЕ СЕ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 637 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 19.09.2010 17:33


ИЗ ДНЕВНИКА НА ФИЛОСОФА АНГЕЛ ГРЪНЧАРОВ

Моля да ми прости, ако види, че съм  копирала неговата публикация, но служа на Бога и затова си позволих да я направя достояние на повече хора. Защото Господ казва: "Светът погива, говорете!". Една душа да прогледне, пак ще се радвам!

19 септември 2010, неделя
Защо душите на съвременните хора, особено пък младите, изпитват такава жестока жажда за Бог?

Блогърът номер 1 на България Петър Стойков (Longanlon) пак е написал постинг под красноречивото заглавие И вярващите сте атеисти, в който показва колко силно се е впечатлил от сторилото му се твърде "остроумно" изказване на Ричард Докинс, а именно:

Твърдя, че всички сме атеисти. Само дето аз вярвам в един бог по-малко, отколкото ти. Ако ми изброиш смислените причини, поради които ти отхвърляш всички останали възможни богове и божества, тогава веднага ще разбереш защо аз отхвърлям и твоя.

Няма как, наложи се да пиша в блога на П.Стойков следната реплика:

Всъщност тоя твой Докинс, без, разбира се, да може сам да си даде сметка за това, казва една превелика глупост; щото той едва ли може да си даде сметка, първо, че разнообразието на човешки представи за Бога не означава, че съществуват "безкрайно количество възможни богове и божества"; не, няма такова нещо: същността, истината за Бога е една, ала човешките пътища към Него са безкрайно много; аз даже бих дръзнал да кажа, че пътищата към Бога са толкова, колкото са човешките същества, опитващи се да проправят свой път към Него. Тоест "остроумният" атеист - аз, впрочем, в дългогодишната си практика на спорове с атеистите за Бога не съм срещнал досега, признавам си, атеист, който да е барем умен, а какво остава да е остроумен! - казва нещо много тъпо; все едно или де факто казва:

Твърдя, че всички атеисти сме малоумници. Щото смятаме, че всеки едни от нас, като вярва в някакво божество, със самото това прави или създава това божество. Така се получава цял неизчислим рояк от "богове", всеки от които изразява нашите твърде тъпи, бедни, нещастни, безбожнически, неинтелигентни представи за Бога. Като не вярвам в глупостите, които ти си мислиш за Бога, с това, по този начин, нашите илюзорни "атеистически богове" стават по-малко с един. Следователно, всички ние, дето мислим така, сме непоправими кретени. Да, ама при това сме атеистични кретени, с което се и гордеем. А сме кретени, щото ни мързи да мислим, поради което разсъдъчната ни способност съвсем е затъпяла.

Това написах там под коментарите, които са вече повече от 130. Не знам дали сте забелязали, но особено интересни - що се отнася до демонстрирането на всякаква що-годе развита способност за схващане и дори на най-елементарно желание да разбереш за какво всъщност става дума - са, разбира се, коментарите; в наши български условия можеш да разбереш на какво ниско умствено ниво е народната природопопулация като се зачетеш в коментарите особено по такива "атеистични" теми; атеистичният и отдаден на материализма народ обикновено не блести с някакви що-годе развити умствени, да не говорим пък за духовни, способности.

Та идете там, позабавлявайте се от душа, прочетете коментарите; не че аз съм ги чел всичките де, те си приличат, общо взето, като две капки водица. Та се наложи и моя милост да се обади, та белким дискусията тръгне в една по-позитивна насока; написах следното:

Longanlon, най-дружески ти казвам: всички твои съмнения, противоречия, обърквания, плъзгания по повърхностността на проблема за Бога и пр. се дължат на това, че не си се постарал да осмислиш, да се добереш до смисъла на идеята за това що е Бог. Не казвам понятието, а идеята за Бога, разликата е огромна. А ти си стоиш на нивото на обикновената народна, некултивирана (не казвам "некултурна", за да не ми се обидиш, но би могло да се каже и така), нерефлексираща, сиреч, немислеща, груба, народна представа, сиреч, представа на необразованите хора за това що е Бог, а това е недопустимо за човек, който все пак иска да разбере същината на въпроса, а не да отстоява така догматично своите безразсъдни предубеждения по него.

Жертва на тази груба, неинтелигентна представа за Бога са както огромната част от т.н. "вярващи", именно немислещата част от тях, така и, особено, т.н. "невярващи" хора, именно атеистите, безбожниците, към които сам се причисляваш. Малко да се позамисли човек в едно искрено желание да се приближи до великата и толкова възвишена идея за Бога, и тогава ще се почне да въздържа да изказва толкова прибързани, елементарни, неосмислени, нерафинирани мнения, от които, впрочем, един ден, като "порасте", сам ще почне да се срамува.

Сам казваш, сам писа някъде, че животът те бил принудил да си промениш своето глупаво отношение към зъболекарите, към ходенето на зъболекар; аз пък ти гарантирам, че съвсем скоро същият този живот ще те принуди да коригираш сегашното си неоправдано войнствено и войнстващо, макар и толкова примитивно, безбожническо мнение. Не изключвам възможността дори под влияние на този мой коментар да седнеш да прочетеш какво са писали умните хора за Бога и духовното, та да стигнеш в един момент до онази вярна, развита, богата представа на Бога, съдържаща неговия съдбовно значим за човека смисъл, от която даже съвременният човек има жестока потребност. Даже бих си позволил да кажа, че съвременните хора изпитват някаква ужасна жажда за Бог, защото наистина без Бог не може да се живее - истински, смислено, богато, пълноценно...

Аз вече писах по повод на твоя случай, че дори самият факт, че толкова често в постингите си наново и наново изразяваш обхващащата те на моменти атеистична бесовщина, на мен като сведущ човек ми показва, че тия самият имаш някаква огромна нужда от Бог, която обаче би предпочел по-скоро да умреш, отколкото да признаеш.

В този момент обаче. Но това не важи за един следващ момент. Спомни си сам какво писа за ходенето на зъболекар... :-)

                               Източник:  HUMANUS

 










Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13771244
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930