Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2010 23:54 - МОРКОВЪТ НА РЕФОРМАЦИЯТА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 488 Коментари: 0 Гласове:
0



Морковът на Реформацията
07.05.10 | Пламен Сивов


Реформация била нужна на България, не реформа. Ако някой не е разбрал още (например Б.Б.), бързо да прочете текста на Иво Инджев, публикуван в личния му блог и в сайта на българските протестантски пастори Pastir.org. В няколко мъдри параграфа е очертан основният проблем на нашата страна. Познахте - това е Православието.

Идеята, че ако България не беше православна, щеше да е просперираща, а народът й - щастлив и наеден, не е на Иво Инджев. Корените на тази идея се губят дълбоко някъде из първите протестантски мисии на Балканите, а в най-ново време можете да я чуете изказана от "скандални" и слабо грамотни журналисти, гастролиращи проповедници на "евангелието на благоденствието" и живеещи в чужбина български протестантски теолози. Чувал съм я (тази идея) и на маса, от устата на неизкушени в духовните дела, но безспорно компетентни по всеки един въпрос типични български "културни дейци", чиито хоризонт по отношение на въпросите на вярата се клати някъде между преклонението пред Ванга и великата духовност на Рьорих, Кастанеда и литературния титан Паулу Коелю.

"Тезите" на Инджев са прости и ясни, мащабни и изчерпателни - нещо като народопсихология, нещо като история, нещо като визия, изобщо като нищо на света (по Сароян). "Кажете ми една просперираща православна държава. Бих искал да греша. Но гледам какво става." - така задълбочено започва този забележителен текст. И наистина, като погледнем "какво става", как да не ни избодат очите констатациите на Инджев? Нищо, че за хората с някаква минимална историческа култура подобни схеми, изградени върху риторични въпроси, напомнят много риториката на едни други философии - едната кафява, другата - червена. С подобни риторики един фюрер също "видя какво става" в света и предложи решение. Както и един човек с лула и шинел.

Колониализмът според г-н Инджев е прекрасно и похвално постижение на цивилизацията. Забравяме за вековете страдания, робството и всичко останало – и започваме да съжаляваме защо не сме колониална страна. Съгласни ли сте с това, братя в Христа протестанти? Съгласни ли сте да приемете една интерепретация на цивилизационната история, според която може би ще се окаже, че Хитлер и протестантска Германия трябваше да бъдат оставени да осъществят плановете си и да превърнат православното славянство в тор за арийската раса? Защото “протестантската етика” и нейното превъзходство пред “ориенталската леност” ни водят именно в тази посока.

Това, че един журналист от ранга на Инджев жали за "кръвопускащата Реформация", която православните народи били пропуснали, би минало в графата "нищо не разбирал от християнство, писал човекът, какво толкова", ако подобни изхвърляния не резонираха така сладостно в душите на българските протестанти. За тях е тази моя реплика, не за него. На него просто нямам какво да кажа - тезите му са непробиваеми, защото са елементарни, както всяка пропаганда.

И така, скъпи братя протестанти, ако вие се подписвате под този текст - какво ви пречи да започнете Реформация, тук и сега? Много сте, силни сте, вашата кауза е права (предполагам, вярвате в това) - масивните дървени порти на "Св. Александър Невски" очакват вашите "95 тезиса". И аз ги очаквам с интерес.

Вместо тезиси обаче, българските протестанти избират очевидно една друга стратегия, в която основният аргумент за убеждаване на народа ще бъде благоденствието на западните протестантски общества. И това е жалко и недостойно, макар и да е разбираемо - на фона на неспособността на протестантската общност да си представи реформация, основана на идейно, а не на някакво друго превъзходство. Но тук възниква резонният въпрос - с такъв ли точно морков ще подкарате магарето към неговия магарешки рай? "Елате при нас - но не защото сме по-прави, а защото сме по-богати" - това казва текстът на Инджев и това ще бъде философията на протестантското присъствие в България, ако пасторите възприемат тази логика. Оставям на вас да прецените колко грама християнство има в тази позиция.

Когато нападат българските протестанти незаслужено и насъскват държавните органи по тях, смятам, че трябва да ги защитаваме. Но с подобни публикации, нека ви го кажа простичко, давате на държавата и обществото чуднички поводи да ви мразят. Поне да ви мразеха заради Христа, пък то…



Тагове:   Морковът,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13750887
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930