Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2010 21:57 - ЗАЩО ХРИСТОС БЕ РАЗПНАТ НА КРЪСТ ?
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1784 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 26.04.2010 22:03



                ЗАЩО БЕ РАЗПНАТ ХРИСТОС НА КРЪСТ

        Ние стоим пред гроба на Иисуса, питаме се и продължаваме да се питаме: Защо стана така?
        Защо Синът Човечески бе съден, осъден, разпнат, прободен, погребан в каменен гроб, запечатан и пазен от будна стража?!
         Защо бе съден Христос? Заради това, че е убил  някого? Но ние знаем, че Той не само не е убил някого, но възкресяваше мъртви, връщайки им живота и радостта от живота.
         Но защо бе осъден Иисус? - Заради това, че е ограбвал другите? Та нали Той нахранваше хилядите с чудните хлябове и риби?
         Но може би Христос е причинявал тежки злини на тия или ония, и заради това е бил съден и осъден? Та кой не е слушал за излекуваните слепи и хроми, неми, прокажени и бесновати?
         Оня, който внимателно е чел историята на земния живот на Иисуса или поне е слушал съсредоточено евангелските откъси, които се четат на Велики четвъртък, през Страстната седмица, неминуемо си е отговорил така: Христос, Синът Човечески бе съден, осъден и разпнат поради завист и злобно ожесточение.
          Но мнозина други ще запитат: Завист?! Какво обаче е предизвикало е предизвикало тази завист? -
Завист, заради това, че се е родил във вълшебни дворци на някой знатен на деня ли? - Та нали е всеизвестна пещерата, където светата Девица Мариам доби своето Отроче и Го положи в ясли? - Завист за това, че Той живя охолно и безгрижно в дом на изобилие? - Но нали домът на обикновения дърводелец Йосиф е станал и дом Иисусов? - Завист за това, че Той се бунтувал и увличал народните маси, за да заграби властта на Пилат? - Та нали отговорът Му: " Моето царство не е от тоя свят", е записан за през всички векове и свидетелствува по най-внушителен начин за чистотата на Неговата обществена проповед?
          Синът Човечески нямаше где главата си да подслони и въпреки това Той бе осъден и разпнат поради завист и злобно ожесточение?
          Но коя е прочее действителната причина за тази адска завист и за това демонско ожесточение?
          Завистта бе породена от това, че духовната чистота и светостта на Иисуса Христа смутиха дълбоко порочната и престъпна съвест на книжниците, законниците, фарисеите, лицемерите, на силните в Йерусалим и цяла Йудея.
          Благият призив на Иисуса към отрудените и измъчените. Неговата духовна и морална защита на онеправданите, високо прокламираният принцип на духовна свобода и издигането на отделната човешка личност до светост и надземни висини, принципите за обща свобода и братство, за правда и справедливост, за милост и мир между човеците и т.н. и т.н. предизвикаха страх у силите, страх, поради това, че проповедта на Иисуса може да разкъса духовните вериги на поробените от тях човеци.
           Силни, могъщи, огнени бяха изобличителните речи на Господа Иисуса срещу книжниците и фарисеите. В една от тези речи Той произнесе многократно силно раздрусващия съвестите израз: " Горко вам , книжници и фарисеи, лицемери! " Иисус разкри ужасното състояние на тия слепи народни водачи и учители, като ги нарече "змии, рожби ехиднини", "гробища варосани,  вътре пълни със смрад, а отвън измазани и чисти". По тая причина Той отреди огнената геена за вечна тяхна съдба. Заради това те се ожесточиха слобно и начело с първосвещениците и стареите извършиха това, което евангелските откъси през Страстната седмица и особено на Велики четвъртък разкриват.
           И тъй, този е отговорът на въпроса: защо стана това така?
           Но това стана така, за да се изпълни Писанието. В свещените си книги, написани много столетия, преди да се яви Христос, пророците, тия боговдъхновени мъже, предсказаха с големи подробности онова, което имаше да стане за изкупление на човечеството от греха и смъртта. Пророчески те описаха страшното голготско събитие, та когато това тяхно пророчество се изпълни, никой да не е в състояние да го покрие с праха на забравата.
           И това стана така, защото бе абсолютно необходимо за нашия духовен и нравствен живот, а най-същественото - за нашето вечно спасение, защото станалото не с обикновен човек, а със Самия Богочовек Христос Иисус.
           Ако Синът Човечески не е Синът Божи, ако Той не бе Самият наш Господ Бог, в такъв случай правдата и справедливостта, истината и милостта, свободата и мирът щяха да останат погребани и запечатани в земята навеки.
           С възкресението на Иисуса се роди твърдата вяра във възкресението на правдата и справедливостта, на свободата и мира, - вяра, която се явява мощен и несломим двигател в живота на отделния човек, на отделните народи, на целия човешки род.
           Ето как и защо стана всичко това.
           Слава, вечна слава на Твоето Кръстно страдание, Господи!
           Покажи ни и Твоето славно Възкресение!
           Нека цялата наша планета Земя да го види и да Ти се поклони!

                                          От сп."Духовно възраждане"


Тагове:   кръст,


Гласувай:
4



1. vanex - 1
26.04.2010 22:34
Благодарим ти, Господи за всичко :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13707691
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031