Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2010 20:10 - УЧЕНИЕ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1279 Коментари: 0 Гласове:
3




  Специалност "Теология и социално служение" се открива в Търново
25.02.10 | Православие.БГ


От тази година в Православния богословски факултет на Великотърновския университет стартира нова специалност - "Теология и социално служение", която ще подготвя специалисти в областта на църковната социална работа.

 
Специалността Теология и социално служение дава на студентите основополагащи знания за православното богословие. Курсът на обучение е осем семестъра и подготвя студентите в областа на  православната теология – библеистика, систематическо, историческо, нравствено и практическо богословие; в областа на социалното служение – подготвя студентите да извършват служение за обществото, пречупено и преосмислено от гледна точка на православното учение; дава им знания за нравствената висота на християнското служение; допринася за овладяване на инструментариума и методологията на богословския анализ, на християнските добродетели и православни църковни традиции и служение.
 
За специалност Теология и социално служение  може да се кандидатства както с изпит по теология, така и с изпити по история, литература, философия и други хуманитарни науки, посочени в кандидат-студентския справочник на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.
 
Завършилите специалност “Теология и социално служение” са специалисти с висока теоретична и методическа подготовка, с умения да осъществяват преподавателска, научна и обществена дейност, отговаряща на православната традиция и християнската ценностна система. Те запълват нуждите на съвременна България от интелигентни хора с високи познания и морал, със светоглед, който съответства на високия профил на образование, творческо мислене и активно гражданско поведение.
 
Обучаваните в специалността “Теология и социално служение”  са специалисти, които притежават знания и умения за работа с нискодоходни и уязвими групи от обществото, способни  да допринесат за развитието на социалното служение, извършвано от стопанки, нестопански и религиозни организации.
Студентите от всички специалности могат да ползват интернет зала, Православния библиотечно-информационен център с над 6000 тома литература, общежитие, студентски стол и спортния комплекс на университета.
 
За учебната 2010/2011г. ще бъдат приети 15 студента редовно обучение и 15 студента задочно обучение.
 
Квалификационна характеристика

Професионално направление : 2.4. Религия и теология

Образователно-квалификационна степен : Бакалавър

Специалност : Теология и социално служение

Срок на обучение : 8 семестъра

Форма на обучение: Редовна

Професионална квалификация : Теолог

Квалификационната характеристика е разработена на основание Правилника за устройство и дейността на ВТУ “Св.св. Кирил и Методий“, чл. 41, ал. 2, в съответствие с Наредбата за държавните изисквания за придобиване на висше образование на образователно-квалификационна степен “ Бакалавър “, Утвърдена с Постановление № 162 на Министерския съвет от 2002 г.

Изисквания за кандидатстване по специалността

1. Завършено средно образование.
2. Положен писмен конкурсен изпит по избор:
- Богословие
- История на България І
- История на България ІІ (тест)
- История и цивилизация - ДЗИ
- Философия
- Философски цикъл - ДЗИ
- Български език и литература
- Български език
- Български език и литература - ДЗИ

Основни знания и умения

Основни знания
Бакалавърската програма по теология и социално служение запознава студентите с фундаменталните за православното богословие постановки. Курсът на обучение дава цялостна представа за основните направления на православната теология – библеистика, систематическо, историческо, нравствено и практическо богословие; допринася за овладяване на инструментариума и методологията на богословския анализ, на християнските ценности и православни църковни традиции. Завършилите специалността:

- имат точна представа за ролята и мястото на религиозната проблематика в съвременното общество;
- притежават задълбочени знания за християнската традиция;
- познават проблемите, свързани с инославните изповедания;
- имат знания и разбиране за формирането и еволюцията на богословските понятия и категориии;
- познават тенденциите в развитието на теологията и мястото и ролята на българското богословие в световната наука;
- запознати са с актуалните въпроси на социалното служение в теологията – в България и чужбина;
- имат знание за социалните проблеми в обществото и ролята на Църквата в тяхното решаване;
- познават националната система от социални дейности и тенденциите в развитието й;
- притежават задълбочени знания за социалната дейност на Българската православна църква;
- имат знания по социална работа с лица, семейства и уязвими групи от населението.

Основни умения
- притежават способност да интерпретират събития и факти чрез осмислянето им в православен църковен контекст, като формулират съответните изводи и заключения;
- познават и владеят възможностите за анализ на извори, като прилагат съвременни методи при разглеждане на църковните процеси – сравнително-исторически и богословски анализ, структурен подход и др.;
- извършват самостоятелни издирвания и проучвания на извори и научна литература;
- предлагат и защитават собствени тези по изучаваната проблематика;
- представят информация, идеи и проблеми както на специализирана, така и на неспециализирана аудитория;
- поддържат знанията си на ниво в съответствие с развитието на богословската наука с цел устойчиво професионално развитие;
- развили са онези умения за учене, необходими им да продължат обучението си на нива, изискващи по-висока степен на автономно учене.
- притежават умения да работят индивидуално и в екип с лица и семейства в неравностойно положение;
- развиват доброволческа и благотворителна дейност
- притежават умения да организират и управяват социални проекти и програми

Образователни връзки и възможности за реализация

Квалифицираната фундаментална и специализираща подготовка на завършилите образователно-квалификационната степен “бакалавър” на специалността “Теология и социално служение” се постига чрез изучаването на задължителни, избираеми и факултативни дисциплини.

Завършилите специалност “Теология и социално служение” ще се превърнат в специалисти с висока теоретична и методологическа подготовка, с умения за осъществяване на преподавателска, научна и обществена дейност, отговаряща на православната традиция, християнската ценностна система и нуждите на съвременна България от интелигентни хора с адекватен на съвременността светоглед и актуален профил на образование, творческо мислене и активно гражданско поведение.

Обучаваните в специалността “Теология и социално служение” са специалисти, които притежават знания и умения за работа с нискодоходни и уязвими групи от населението.Способни са да допринесат за развитието на социалните услуги, извършвани от стопанки, нестопански и религиозни организации. Това са кадри, които ще позволят на Българската православна църква да възстанови своята ангажираност в социалната област и да заеме достойно място в решаването на редица социални въпроси на съвременното общество, както това вършат другите православни и неправославни църкви по света.
Възможностите за реализация на завършилите студенти, придобили образователно-квалификационната степен “бакалавър” по специалността “Теология и социално служение”, са:

- Служители в системата на Българската православна църква
- Служители в гражданската и църковната администрация
- Служители и управители на социални услуги, предоставяни от Българската православна църква и от нестопански, стопански и религиозни организации
- Експерти в неправителствени организации и сдружения, работещи по проблеми на вероизповеданието, религиозните права и свободи, социалните дейности.
- Регионални сдружения
- Научни институти

Прилагането на системата за трансфер на академични кредити на ВТУ “Св.св. Кирил и Методий“, разработена на основа на Европейската система за трансфер на академични кредити (ECTS), дава възможност за академична мобилност и международна сравнимост на получаваните знания и придобитите умения.

Бакалавърската образователно-квалификационна степен, предоставяща широкопрофилни теоретични и фактологични знания, както и практически умения по специалността “Теология и социално служение”, дава възможност на студентите да продължат своето образование в следващите образователно-квалификационни степени “магистър” и “доктор” в същата или друга сродна специалност от хуманитарната област във Великотърновския университет или други висши училища.



Тагове:   теология,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13739802
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930