Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2010 20:10 - ПЛАЩАМЕ ГРЕХОВЕТЕ СИ от Христо Мишков, сега йеромонах Никанор
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 2830 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 02.12.2010 20:11



                  ПЛАЩАМЕ   ГРЕХОВЕТЕ   СИ

         Христо Мишков е бил финансов анализатор, брокер, търгувал е на Уолтстрийт. Този материал е бил публикуван във в. "Стандарт".

        Йеромонах Никанор /Христо Мишков/ е роден през 1975 г. в София. Завършил е Международни икономически отношения, работил е в едно от най-големите инвестиционни дружества "Карол", търгувал е акции на Уолстрийт, бил е финансов анализатор, брокер и дилър на ценни книжа на NASDAQ в София.
        На монашество се отдава в Черногорския манастир "Св. св. безсребреници Козма и Дамян" край брезнишкото село Гигинци.
      - ЙЕРОМОНАХ НИКАНОР, КАКВО Е ДУХОВНОТО ИЗМЕРЕНИЕ НА СВЕТОВНАТА ФИНАНСОВА КРИЗА?
      - Хората са повярвали и живеят със съзнанието, че раят е тук и сега. Докато са още млади, те искат да получат всичко от съвременната цивилизация - удобство, разкош, лукс...Масово теглят кредити, с които да живеят днес и да изплащат в бъдеще, а банките нямат нищо против да им ги дават.
       - АЛЧНОСТ ЛИ Е ТОВА?
       - Не само алчност. Това е загуба на смисъла на живота след смъртта, разчовечаване. Приравняваме се не към животни, а към предмети. Ставаме част от икономиката, като петрола, целулозата и стоманата, като чиповете и компютрите. Превръщаме се в стока. Скоро ще започнат да ни слагат номера.
         Трагичното е, че доброволно се съгласяваме с това. И тая ни стръв, тая жажда тук, на Земята, да получим всичко, понеже раят е някъде далеч, води до масови фалити и банкрути. А тези, които успеят да спечелят, Господ ги вразумява с болести и страдания от друг характер.
        - ПЛАЩАМЕ СИ ЗА ТОВА, ЧЕ СМЕ ПРЕВЪРНАЛИ ПАРИТЕ ВЪВ ФЕТИШ?
        - На финансовия пазар царят два гряха, които непрекъснато си оспорват мястото в сърцата на хората. Единият е сребролюбието, другият е страхът - да не загубиш парите. Хората всецяло са се отдали на трупането на пари и външно благополучие. За тях не е важно колко струват като човеци, какво вътрешно достойнство имат. Интересуват се само да изглеждат като другите по телевизията, да карат скъпи коли, да имат хубави къщи...
         - КАКВО ВСЪЩНОСТ СЕ СЛУЧИ С ФИНАНСОВИТЕ ПАЗАРИ ?
         - Настоящата криза беше очаквана, тя дори се забави твърде много. Защото повече от 13 години положението с недвижимите имоти и пазара на ипотечни облигации изобщо не е розово. Задлъжнялостта на американската икономика и на американските домакинства отдавна е надхвърлила всякакви разумни граници и рамки.
         - КАК ЧОВЕК МОЖЕ ДА СЕ ОПАЗИ ОТ КАПАНА НА КРЕДИТНАТА ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ?
         - Кредитната задлъжнялост е следствие на желанието на хората в настоящия момент да потребяват своето бъдещо благосъстояние, т.е. човек използва сега средства, които очаква, че ще има след време. Той чертае планове и има някакви свои очаквания за икономически просперитет и колкото по-големи са те, толкова повече кредити взема днес.
          - Реално обаче, невинаги хората са наясно как и откъде ще дойде този просперитет. Има два начина да изкараме повече - или да работим по-дълго, или за времето, което работим, да постигаме по-висок резултат. Много хора и в България, обаче, са свикнали да взимат, без да са гозаслужили.
           Банките могат много по-добре от един човек да направят сметка каква е перспективата за движението на лихвения процент в следващата и в следващите 10 години, защото имат нужната експертна мощ и информация.
         - ДОКОЛКО ПОЗНАВАНЕТО НА ФИНАНСОВИЯ ПАЗАР Е ПОЛЕЗНО ЗА ЕДИН МОНАХ?
         -  Строго погледнато, никак не е полезно. Монахът си гледа духовния живот и спасението на душата. В случая, обаче, когато повече манастири в България, в Русия и в съседна Румъния се възстановяват, хубаво е човек да е запознат с финансовите пазари.
         - НЕ МОГА ДА НЕ ВИ ПОПИТАМ И ЗА ГОЛЕМИЯ НАУЧЕН ЕКСПЕРИМЕНТ В ЖЕНЕВА. ЩЕ СКАРА ЛИ ТЪРСЕНЕТО НА БОЖИЯТА ЧАСТИЦА УЧЕНИ И РЕЛИГИЯ?
          - Това, което прави ЦЕРН, е нормален опит да се опознае материалният свят.  Тези търсения няма да скарат богослови и физици, така, както полимеризацията не може да скара химиците и езиковедите.
            Това, което физиците са решили да търсят и са нарекли Божия частица, изглежда е поредната предстояща да бъде открита микрочастица. Едно много, много малко късче от необятната вселена, за която човечеството  знае все още твърде, твърде малко.
            Не бива названието "Божия" да ни заблуждава; Бог по определение е свръхсъщностен и недостижим. Има един-единствен начин Бог да бъде докоснат, "хванат". Бог се оставя да бъде докоснат от тези, които са достойни за това, както е казано:"Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога". Бог присъства в пълнота в тялото и кръвта на богочовека Иисус Христос, Когото всеки вярващ може да приеме чрез светото тайнство евхаристия. В Божиите очи и в очите на ангелите,  хората, които се опитват да го намерят в реактор или в невидима частица, изглеждат нелепо с опита си  да достигнат Недосегаемия.

                   жжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжж



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13712822
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031