Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2009 20:04 - РЕЛИГИЯТА НА СИЛНИЯ ЧОВЕК от Юрий Максимов
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1284 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 02.12.2010 15:17



 Религията на силния човек
15.11.09 | Юрий Максимов


Всяко нещо се познава от сравнението му с друго. Ето защо ще съпоставим учението на Мохамед и учението на Христос, за да видим коя от тези две религии е предназначена за силни хора и коя може да ги направи силни.

Първо трябва да отбележим, че свещеното писание на мюсюлманите има три пъти по-малък обем, отколкото Свещеното Писание на християните. Само за да прочетеш Библията е необходимо три пъти повече усилия, време и упоритост, отколкото за да прочетеш Корана. Същата пропорция ще видим, ако съпоставим тяхното съдържание.

Християнството ни кара да укротяваме нашите страсти - омразата, похотта, сребролюбието. Ислямът, обратно, не пречи на никоя от тях: например, макар и да признава, что на Бога е по-угодно милосърдието, той позволява и отмъщението, макар и да говори, че на Бога е по-приятно единството на семейството, признава развода по всяка прищявка на мъжа, макар и да поощрява милостинята, почита богатите и подтиква към трупане на пари.

Християнството благославя брак само с една жена, ислямът разрешава да имаш четири жени и безброй наложници. Всеки разумен човек разбира, че да пазиш съпружеската вярност в законен брак само с една жена е по-сложно, отколкото да имаш връзки с практически неопределен брой жени в рамките на позволеното.

Ислямът заповядва на последователите си да се молят пет пъти в денонощието, християните имат заповед да се молят непрестанно (1 Сол. 5:17).

Мюсюлманите постят само три седмици, а в Православната църква постните дни съставляват две трети от всички дни в годината. При това постът се спазва през цялото денонощие, а не само през деня, както е при мюсюлманите. Ясно е, че за да постиш 240 дни и нощи, трябва да приложиш много повече усилия, отколкото за да постиш само 20 дни.

Понякога сочат като нещо много ценно мюсюлманския закон, забраняващ пиенето на вино. Но при внимателно разглеждане и в това религията на арабите отстъпва на учението на Църквата. Християнството не забранява употребата на вино само по себе си, но много строго забранява пиянството – пияниците няма да наследят Царството Божие (1 Кор. 6:10). Всекиму е ясно, че само силният човек може да пази мярка и да не изпада в пиянство, употребявайки умерено алкохол, докато пълното отказване от алкохола е значително по-лекият път към преодоляването на този грях.

Да, ислямът забранява яденето на свинско месо, бори се срещу разкоша, поставя някои ограничения в облеклото и поведението, но ясно е, че да не ядеш свинско и да не носиш копринени дрехи е значително по-лесно, отколкото да спазваш заповедта за въздържане от грях дори в мислите, както е заповядано на всеки християнин.

Да разгледаме въпроса за войната. Слепи са онези хора, които искат да вкарат християнството в прокрустовото ложе на блудкавия пацифизъм. Отбранителната война се одобрява еднозначно от Църквата. Не една дивизия от свети воини – полководци и редници – е приета от Царя Небесен в лика на светците. Но ако в исляма воденето на война е основано върху омраза, то в християнството то е мотивирано от обич към отбраняваните – няма по-голяма любов от това да положиш душата си за приятелите си (Ин. 15:13). Тези думи с право се отнасят към хората, загинали с чест в боя. Такова е учението на Христос и само силният по воля и душа човек може да го понесе.

Можем да продължим с още много съпоставки. Но дори и въз основа на гореспоменатото можем с пълна обективност да кажем, че християнството е религия за силни хора, а ислямът – за хилави и слаби. Християнството е за свободни хора, ислямът – за несвободни. Става дума за най-важната свобода на човека – свободата от греха и собствените страсти, от които мюсюлманската вяра не освобождава своите последователи.

И именно това е причината за широкото разпространяване на исляма в съвременния свят. Именно затова ислямът става сега популярен на Запад: защото е настъпила епохата на слабия човек. Секуларизираното човечество култивира своите немощи и затъва в доброволна парализа на духа. На мнозина е много приятно да чуят: Аллах иска да ви облекчи (живота); защото човекът е създаден слаб (Коран 4:28).

Християнството учи, че човекът е създаден силен и е призован да бъде силен. Това, че вече две хилядолетия Църквата не е свалила толкова високата летва на нравствения идеал, свидетелства за това, че той е реално достижим. Пример за това са не само хилядите светци, но и милионите обикновени православни християни, въплътили този идеал в своя живот. За човека това е невъзможно, но за Бога всичко е възможно (Мт. 19:26), и Господ Иисус Христос, Комуто всичко е възможно, ни дава сили да извършим онова, което изредихме по-горе, и дори повече. | pravoslavie.ru



Тагове:   религия,


Гласувай:
1



1. анонимен - Дайте си кураж, страхът няма да ви освободи
18.11.2009 10:28
Лелееее, ислямът е за ``слаби`` хора, а християнството са ``силни`` хора. Ха ха ха, продължавайте да си давайте такъв кораж.
цитирай
2. анонимен - Сега не е време да се сблъскват християните и мюсулманите
18.11.2009 11:03
Сега не е време да се карат и да се сблъскват християните и мюсулманите. Сега е време на хората които по какъвто и да е начин вярват на Господа Бога, да се съединят срещу неверниците които живеят посред тях.
50 години в България се изповядва атеизма. 2-3 поколения израстнаха безбожни, невярващи на отвъдния живот, твърди атеисти и твърди матеарилисти, Дарвинисти.
Все още много хора са атеисти или пък казват за себеси ,,християни,, или ,,мюсулмани,, но незнаят какво изповядва християнството или мюсулманството. Тоес само с устата си казват че вярват на Бога и са ,,християни, или ,,мюсулмани,, но действията и живота което живеят, намя нищо общо с вяра на Бога.
Живеят само за този свят, без да мислят че само за много крадко време са на тоя свят (ако имаме предвид че според учените светът се е създал приде 4,5 милярда години нашият живот на тоя свят ако го приемем 70-80 години, ще се види колко е кратък). И извършват много грехове като прелюбие, измама, крадене и тн.
Най-напред трябва тия ,,неверници,, да спечелим и да ги убедим за Бога и за отвъдния живот, а след това да спорим кой изследва ,,правия,, път, пътя на Господа.
цитирай
3. bogolubie - Всеки има право на мнение!
18.11.2009 13:56
Всеки изследва за себе си и решава да бъде там, където му подхожда и където се чувства най-добре. Бог обръща сърца към себе си, а не ние.
Знаещите вярващи сме само посредници, докато новите или събудилите се, се ориентират. Нищо повече. Искам да кажа, че не ние решаваме кой какъв да бъде, а Бог. Ненапразно е дал Откровението на Йоан. Освен това за вас всички християни са неверници, нали? И тях искате да "вкарате във вашия път".
цитирай
4. bogolubie - Анонимен № 1,
18.11.2009 14:05
ти така и не си разбрал за каква сила става въпрос. Жалко за теб!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13714592
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031