Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2009 22:05 - БЕЗ ЛЪЖЕБОЖЕСТВА от Ан. Хубанчев
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 492 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.12.2010 15:01



           
          Без лъжебожества
09.11.09 | Проф. д-р Антоний Хубанчев


Размисъл за деня на промяната - 10 ноември 1989 г.

„Не си прави кумир...“(Изх. 20:4)

Колко кумири и идоли бяха издигнати и се срутиха, Господи! И колко още остават!...

В самото начало беше Златният телец. Народът израилски го въздигна малко преди Моисей да огласи на планината Синай Десетте Божии заповеди за вечни нравствени норми.

Златният телец обаче и досега остава да властва над всичко земно: на Изток и на Запад, на Север и на Юг - най-могъщ и жесток, нямащ равен на себе си по магнетична сила...
След това дойдоха полуделите в политическо самовластие императори, царе, диктатори.

Тази лудост продължава и до днес. Съвременните идеологии в култа към конюнктурни личности неправилно възвеличават обикновени хора и ги превръщат в лъжебожества. Пред нашите очи тези кумири рухват и сега откриваме, че довчера възвеличаваните като богове са били жалки и подли нищожества.

Нашето всекидневие е изпълнено също с преклонение пред идоли и фетиши - продукт на съвременните стандарти на живота. Божията заповед обаче е категорична: Не въздигай в кумир нищо, което е произведение на човешкия разум и дейност.

В древността се покланяха на ръкотворни идоли. В наши дни вещоманията и безмерният консуматорски глад за материални блага са превърнали еднофамилната къща, вилата, последния модел на леката кола, на телевизора - и какво ли още не - в малки ежедневни божества. Така модерното ни общество въздига идолите на високоразвитото индустриално производство по-високо от Бога, от хармонията на природата. Стихията на консуматорския материализъм опустошава човека, който не търси смисъла на живота, а само материалния интерес.

Най-страшното обаче е, че всички идоли са кошмарно кръвожадни. Те неизменно искат жертвоприношения. В древността в нажежената до червено желязна утроба на Ваал или на Молох са хвърляли невинни младенци. По-нататък в историята на човечеството идоложертвениците са най-различни: това са лобните места на невинно екзекутираните, на изповедниците на вярата и на висшите най-чисти идеали в затвори, концлагери, подземия за мъчение...

А колко малко си спомняме и мислим за ония, които безмилостно са принесени в жертва пред зловещите олтари на идолослужението и на насилието!

Днес човекът изгражда един напълно нов свят, в който трябва да осмисли цялостно и из основи собственото си съществуване с неговите духовни и материални ценности. Затова са необходими много човечност и изключителна духовна сила. Когато преобразяваме и правим по-съвършен света, в който живеем, трудим се и действаме, ние усъвършенстваме и самите себе си.

Там, където по пътя към истината, доброто и красотата човекът в живот с Бога открива своята истинска неподправена същност, там няма място за лъжебожества и идолопоклонство.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13708239
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031