Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2009 15:09 - ЛЕКАРИ И ЧУДЕСА В КИЕВСКИТЕ ПЕЩЕРИ от д-р Павел Стефанов
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1408 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 01.12.2010 23:35



Лекари и чудеса в киевските пещери
25.09.09 | Архим. доц. д-р Павел Стефанов


Първият руски манастир е Киево-Печерският, основан от преп. Антоний и Теодосий през ХІ в. Антоний се замонашва на Атон, където сигурно общува с български монаси. Той познава билките и лекува с тях редица болни поклонници. Негов последовател е монахът Агапит, наречен от народа “Лечец” (Лечител). По същото време най-известният лекар в Киев е един арменец. Той е толкова опитен, че само по външния вид на пациента може да определи вида на болестта и даже времето на смъртта му.

Един болярин на княз Всеволод І Ярославич се разболява тежко и повиква арменеца. Той му предсказва, че ще умре след осем дни. Отчаян, боляринът решава да прибегне до помощта на монаха Агапит. Той казва молитва и дава на велможата част от своята храна. По чудо болният оздравява.

Посраменият арменец, чиято прогноза не се сбъдва, се почувства обиден и решава да отмъсти. Той изпраща в манастира един човек, осъден на смърт, който пред монаха изпива опасна отрова. Като го вижда да умира, Агапит му дава да вкуси от скромното монашеско ястие и се помолва за него. Човекът оздравява. Вбесен, арменецът изпраща свои хора, които да отровят монаха-лекар, но отровата не подейства.

Скоро заболява черниговският княз Владимир Мономах. Арменецът дълго го лекува, но не успява. Князът изпраща слугите си до Киево-Печерския манастир, като настоява Агапит да дойде в Чернигов. Но монахът, който е дал обет да не напуска обителта, отказва да тръгне. Той изпраща на княза част от собствената си храна, който оздравява, след като я изяжда. Мономах изпраща много злато на Агапит, който отказва да го приеме.

Накрая се разболява и самият монах. Посещава го арменецът, който започва да го разпитва коя болест с какво се лекува. Той хваща монаха за ръката и му предсказва, че ще умре след три дни. Ако това не се сбъдне, той заявява, че сам ще се замонаши. Преподобният Агапит го укорява и не умира след три дни, а след три месеца. Това става около 1095 г. Неговите нетленни мощи се намират в Близките пещери. Почита се като светец (памет на 1 юни и 28 септември). Разкаян, арменецът наистина приема православната вяра и става монах в Киево-Печерската лавра.

Руската велика княгиня Александра Петровна, която става монахиня с името Анастасия, страда от хронично заболяване на гръбначния стълб. Тя често се моли пред мощите на св. Агапит и оздравява. Умира е през 1900 г.

В последно време са правени химически изследвания на мощите на св. Агапит и се оказва, че в тялото му се съдържат голямо количество от редица тежки метали, с които се приготвят средновековните лекарства. Интересно е, че Киево-Печерският патерик не споменава за тях.

Святослав Давидович, син на Давид Черниговски, е първия княз в Киевска Русия, който оставя семейството си и през 1106 г. приема монашество с името Николай в Киево-Печерската лавра. Той става известен със своята набожност и любов към знанието, с богатата си сбирка от ръкописи, както и с оказаната посредническа помощ при конфликт между брат му княз Всеволод Киевски и черниговските князе Олговичи. Святоша е първият княз, който е канонизиран, защото посвещава живота си на Бога, а не заради мъченическа смърт. Той умира през 1142 г. (памет на 14 октомври и 28 септември).

Според първата руска летопис “Повесть временных лет” като владетел Святослав има личен лекар сириец на име Петър. Той придружава господаря си в манастира, но не издържа на строгия му начин на живот и се заселва в Киев, където лекува мнозина. Петър често посещава Святослав и го увещава да не прекалява с постите и бденията.

Святослав често боледува, но не разрешава на Петър да го лекува, понеже се надява само на Божието изцеление. Всеки път, когато лекарят приготвя лекарства и идва на гости, оказва се, че Святослав внезапно е оздравял. Веднъж обаче се разболява самият Петър. Святослав го увещава да не се лекува, а да се уповава на Божията милост. Той не го послушва и състоянието му се влошава дотолкова, че само усърдната молитва на Святослав го спасява от смърт. При второ заболяване монахът му заповядва да не приема лекарства три дни и след изминаването им той също оздравява.

Веднъж Святослав повиква лекаря и му казва да приеме монашество, защото самият той след три месеца ще умре. Петър е толкова привързан към него, че двамата умират заедно на 112 октомври 1142 г. Преподобният Святослав-Николай е погребан в пещерите на Киево-Печерската лавра и мощите му могат да се видят и днес. Той е канонизиран за светец (памет на 14 октомври и 28 септември стар стил).

Украински учени са направили експеримент. Чувал със зърно е опрян до мощите и оставен за известно време. Оказва се, че контактът променя химическия състав на зърното. Съдържанието на цинка в него намалява с 18%, а на калция и калия се увеличава с 11 и 4%. При сеене зърната покълват по-бързо и дават по-богата реколта. Предполага се, че чудесата, които и днес стават с мощите, се дължат на рязко променения метаболизъм на човешкото тяло под влияние на божествената енергия (благодат), която те излъчват.

Нещо повече – количеството опасни микроби в чашка на Петри, поставена върху раклата с мощите на св. Агапит, намалява 6-7 пъти. А когато е сложена върху гробницата на печерския игумен Варлаам, микробите намаляват 10 пъти!

След чернобилската ядрена катастрофа през май 1986 г. украински изследователи проверяват радиационния фон в пещерите на Киево-Печерската лавра. Той е по-нисък от този на повърхността. Когато те се намират до гроба с мощите на св. Никон Велики, учените решават всеки от тях да каже молитва към светеца, за да се намали убийствената радиация. В момента, когато се прекръстват и започват да се молят, стрелката на дозиметъра рязко пада до нулата, като излъчването намалява с 50 микрорентгена. Те изпадат в шок. Повтарят експеримента и при другите мощи, но ефектът е същия.




Гласувай:
1



1. анонимен - Прекрасен материал. Заслужава си ...
12.10.2009 00:59
Прекрасен материал.
Заслужава си да се разпространява.Поздравления !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13704590
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031