Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2009 14:04 - СТАРИ МАТЕРИАЛИ - НОВИ РАЗМИСЛИ /за Ново село/
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 2280 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 01.12.2010 23:13


     СТАРИ   МАТЕРИАЛИ   -    НОВИ   РАЗМИСЛИ


"Мед потече от тавана на църквата "Свети Георги Победоносец" в Ново село, общ. Стамболийски, Пловдивска обл., информира БНТ. За вярващите това е чудо Божие. Останалите хора смятат, че има земно обяснение за появата на пчелния продукт в храма. Първа необичайното явление забелязала леля Златка, докато забърсвала иконата на Свети Георги. Капнало й нещо на глава и незнайна сила я обърнала към съседната маса. Там видяла фигура от мед.
Златка - служителка в църквата "Свети Георги Победоносец" в Ново село: "Ето виждате образа на майка Богородица и Иисус Христос. Ето това е. И тогава се обръщам към отеца и викам: това е Божие чудо!"

Баба Ктина Николова обаче в такива чудеса не вярва.

Ктина Николова: "Пчели, пчели! Горе са под тавана, под дъските". С баба Ктина надигнахме чергите на балкона, за да разберем откъде идва меда, но нищо не открихме. Медът обаче продължава да тече и не само върху покривката, а навсякъде по пода.
 
Отец Руси Иванов: "Аз също го приемам като Божие благословение и исках да разкова дюшемето вчера, но настоятелите категорично отказаха". В случай, че църковното настоятелство реши да разкове дюшемето и се окаже, че там има пчелин, отец Руси е приготвил кошер в двора на храма, за да ги приюти."

      А   ЕТО   И   ОБРЪЩЕНИЕ   НА   ОТЕЦ   РУСИ
             КЪМ   ПРАВОСЛАВНИТЕ   ХРИСТИЯНИ :

Обръщение към православната общност на БПЦ

Боголюбиви събратя духовници и братя и сестри миряни,
  В миналото и днес винаги е имало, появявали са се и са залязвали  религиозни и нерелигиозни философски системи и идеологии, породени от търсеща  вяра, атиестичен мироглед или  комерсиални мотиви. За нас обаче, като вярващи в живия Бог, само  Божието Слово донесено от Господ Иисус Христос, разкриващо вечната и абсолютна истина, е необходимото знание за всеки човек, идещ на света.

Като човек с православна вяра в истинския смисъл и значение на тези думи, също като клирик на Българската Православна Църква, изповядвам, че Господ Иисус Христос е всякога с нас и лично на мен, както предполагам и на всеки християнин, не са ми нужни нови чудотворни свръхестествени прояви и явления, за да доутвърдят  православната ми вяра и мироглед. Не са ми необходими природни или свръхсетивни, необясними за човешкия разум свидетелства, които  да подсилят вярата ми в Бога, в неговото съществуване, творческа сила и промисъл. Всичко това го казвам, за да дам правилно становище по тиражираното чрез медиите рядко явление, случило се в поверения ми енорийски храм в с. Ново село-обл. Пловдив.  Считам също, че всякакъв вид спекулации с истината за печелене на някакви дивиденти са присъщи и необходими само на хора  с нисък морал и  липса на вяра в Бога, на суеверници, и на всякакви прелесчави люде с болна мистика.

Чувствам се доста виновен за забавянето на моето публично изявление по проблема, както и за информирането на епархийската духовна власт, закъсняло почти цял месец.

Точно преди толкова време от тавана на енорийския ми храм –“Св. Георги”, с.Ново село , в притвора до западната врата  прокапа мед. На вид и вкус той изглеждаше истински пчелен продукт, макар и появил се на необичайно място. Изглежда преценката ми за събитието, както и моето забавяне да проуча и разясня тази необичайност, умело бе използвана от неколцина неуравновесени миряни, които му предадоха чудотворност и разгласиха  странния факт, привличайки вниманието на алчните за сензации медии. Още повече, печатните и електронни новинари без търпеливо да изчакат проучване на явлението с течащия  мед в храма и официалното становище на епархииския архиерей - Пловдивския митрополит Николай, чрез манипулативност и изопачаване на мои изказвания и интервю, тенденциозно тиражираха една  лъжеверсия за проява на Божие чудо.

Обаче чудо няма! Както установи обстойна проверка на комисия, назначена от Пловдивския митрополит, след разковаване на пода на храмовия балкон се откри гнездо на самозаселили се пчели, които през пролуки в каменната стена на храма са си устроили самоделно жилище, напълнено с мед в един неопределен период от време. Медът от топлината се е размекнал и потекъл от тавана в притвора.

Ето така, както писах и в писмо до епархииския си архиерей, това т.н. “чудо” се оказа илюзия, подхранена от мечтателния ум на някои миряни.  За съжаление медиите злоупотребиха и създадоха проблем със своите невярни изявления.
    
Искам също да поясня, че медийната изява  на някои мои енориаши и техните изказвания за необичайното явление,  си е   тяхна лична позиция, не официално църковно становище, неподстрекавана и неодобрявана от мен, чужда на здравото православно разбиране за чудесата и тяхното значение в живота на Църквата. Аз лично винаги съм се борил срещу всяко суеверие и посегателство срещу чистотата на православната ни вяра и изповедание.

Казвайки тези думи, сега в началото на започващия Рождественски пост, моля всекиго от вас да да ми прости, ако по някакъв начин, вероятно и по моя вина, е бил съблазнен от информацията в медиите, и заблуден, че случилото се в храма ”Св.Георги” с.Ново село медотечене е Божие чудо. Уви, ние не сме достойни поради нашата греховност да бъдем свидетели на свръхестествени Божии прояви, нито пък са ни необходими. Те са били нужни на древните пустинници за да ги утешава Бог в трудната им  борба на духовния живот. За нас е достатъчно чудото на Св. Евхаристия, единствено и най-потребно за нашето спасение, от нине и до века.   

Отец Руси Иванов, енорийски свещеник в с. Ново село, Пловдивска област.

ДвериБГ. Искаме само да отбележим към писмото на отеца, че според нас не е честно, съответно не е християнско да прехвърляме цялата вина на медиите или "на хора с нисък морал и липса на вяра в Бога, на суеверници, и на всякакви прелесчави люде с болна мистика".  Защото хората са такива, каквито ги възпитат клириците на Църквата.




Гласувай:
3



1. bogolubie - Да,
29.08.2009 16:44
и аз така мисля!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13749485
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930